Oživljavaju muški rukomet u Podgorici

Oživljavaju muški rukomet u Podgorici

Crnogorski muški klubski rukomet prati nekoliko paradoksa i negativnih fenomena.

U Prvoj ligi države čija je reprezentacija proteklog januara četvrti put uzastopno, a peti ukupno, nastupila na Evropskom prvenstvu, nema nijednog kluba iz dva grada sa najvećom teritorijom – Podgorice i Nikšića.

A, u oba su svojevremeno stizali trofeji. Konkretno, u Podgoricu dvije titule prvaka države.

Budućnost je 2009. i 2010. iza sebe ostavljala Lovćen, Sutjesku i ostale konkurente, ali je taj projekat ubrzo nestao baš onako kako je nastao – preko noći.

Ostavio je veliku prazninu, dugove, godine u kojima je glavni grad bio bez muškog rukometnog kluba. Srećom, i dalje ima zaljubljenika u ovaj sport, spremnih da zasuku rukave i pokrenu stvari sa ,,mrtve tačke“ u gradu u kojem je nacionalni tim rušio velesile poput Švedske, Njemačke, Danske…

U avgustu prošle godine osnovan je klub kojeg sa pomenutim dvostrukim prvakom Crne Gore veže samo ime – Budućnost (uz dodatak ,,Podgorica“).

Predsjednik novog kolektiva na našoj rukometnoj sceni je Abaz Beli Džafić, a trener Nikola Jablan, nekadašnji golman Lovćena, čiji su pomoćnici Veselin Kruščić i Milan Jovanović.

,,Plavo-bijeli“ se takmiče u Drugoj ligi, žele zdravu priču, bez opsesije trofejima, idu korak po korak…

– Krenuli smo sa ambicijama da uđemo u Prvu ligu, međutim, po novim propozicijama Rukometnog saveza Crne Gore, samo prvoplasirana ekipa će izboriti viši rang, neće se igrati baraž. Prošle godine su se oformila još dva kluba – Berane 1949 i Brskovo, koji konkurišu za ulazak u elitu. Kvalitet Druge lige je na zavidnom nivou, a mi smo trenutno treći. Zadovoljni smo igrama u prvom dijelu sezone, želja nam je da se zadržimo u vrhu tabele – rekao nam je trener Nikola Jablan.

– Ponavljam, nemamo imperativ ulaska u Prvu ligu jer imamo u planu da oformimo i školu rukometa, tako da ćemo se ove godine bazirati na njeno pokretanje, te uigravanje i pravljenje selekcije za prvi tim, kako bismo iduće sezone bili još konkurentniji i imali strategiju za osvajanje prvog mjesta u Drugoj i ulazak u Prvu ligu.

Igraju bez plata

Podgorički sastav će prvu takmičarsku obavezu u 2020. imati već sjutra.

– U osmini finala Kupa igraćemo protiv Prvog asa, naporno radimo na tome da što bolje odigramo i prođemo u narednu rundu, gdje bi nas čekao pobjednik meča Perper – MORK Berane. U prelaznom roku nam se priključilo 13 igrača, tako da nam predstoji veliki rad pred nastavak sezone – dodao je Jablan.

Prvi tim Budućnosti funkcioniše na amaterskoj osnovi jer trenutno nema sredstava da se igračima isplaćuju plate.

Pokreće ih ljubav prema rukometu.

– Momci imaju sve uslove za rad što se tiče opreme, rekvizita, treninga u Sportskom centru ,,Morača“ i kompleksu ,,Verde“, gdje igramo utakmice. Međutim, situacija je takva da niko od igrača ne može da prima platu, ali nadamo se da će se i to promijeniti i da ćemo biti konkurentni ostalim klubovima, za koje imamo saznanja da finansijski stoje vrlo dobro i imaju veće mogućnosti za napredovanje i ulazak u Prvu ligu – objasnio je Jablan.

Škola rukometa

Ambiciozni stručnjak sa Cetinja vjeruje da će formiranje škole rukometa donijeti plodove.

– Budući da smo postavili jake preduslove za njen početak, potrebno je da obezbijedimo termine za tu školu, opremu i ostale rekvizite, kako bi djeca koja bi je pohađala imala sve što je potrebno za trening i napredovanje. Kad se sve to sklopi, a siguran sam da će biti do kraja ove sezone, škola će početi sa radom – kazao je trener ,,plavo-bijelih“, podsjetivši na osnovnu misiju mladog kluba.

– Tu smo da radimo i damo sve od sebe da muški rukomet u Podgorici zaživi na maksimalnom nivou. Želimo da omasovimo ovaj sport kako bismo napravili dobru bazu za kvalitetan rad. Uložićemo maksimum truda i znanja u sve momke koji su došli i koji će doći u naš klub da bi oni u što kraćem periodu bili spremni da konkurišu za sve nacionalne selekcije. Spremni smo da sarađujemo sa Savezom kada je u pitanju način rada sa svim kategorijama kako bismo bili u službi crnogorskog rukometa.

Izvor: www.pobjeda.me